Kedvenc-utált platformom, a HTML5 kezd olyan képességeket felmutatni, amelyek alkalmassá teszik mindenféle érdekes dologra a szokásos blog, social media és levelezőprogram funkciókon felül.

A legújabb ilyen képesség, amivel játszani kezdtem, a getUserMedia névre hallgató API-szörny. Ennek a segítségével dzsuvaszkriptből képessé válik az ember arra, hogy a helyi gép webcameráját és mikrofonját hozzákösse egy (szintén a HTML5-ben definiált) <audio> illetve <video> elemhez. Ehhez természetesen a felhasználó tudta és beleegyezése szükséges, amit a böngésző hivatott kikönyörögni.

Mire jó az, hogy a webcamerát hozzá lehet kötni egy <video> elemhez?

  • A felhasználó tudja a weboldalt tükörnek használni borotválkozáshoz.
  • A <video> elem tartalmát be lehet másolni egy <canvas> elembe, és ott mindenféle érdekes dolgot csinálni vele.

Mi az a mindenféle érdekes dolog? Például, feltölteni a tartalmát a szerverre egy képfile formájában. (Ez az, amit megcsináltam az ApocalypseKÖZÖS engine-re, ki lehet próbálni a feltöltő oldalon.) Ezen kívül mindenféle vicces trükköt lehet csinálni, például egy egyszerű trükkel (green screen) kicserélni a hátteret valami tréfás dologra. Vagy ki tudja.

Íme az első próbálkozásom:

upload:TechBlog/webcam_2013515214657.jpg

(Üzenet az agynak: a lámpával a webcamba világítani vicces.)

Utoljára módosította UPi 2013.V.16 10:41-n
Bejegyzés módosítása | PermaLink
Szavazás letiltva.

Hozzászólások

4

Wigy 2013.V.21 11:54

Test passed on Firefox 24. Minden feature a helyén volt, tiszta Skype feeling. Meg tudtam nézni magam fésülködés közben, elkattintani és még egyszer alaposan megnézni feltöltés előtt. Gratula.


UPi 2013.V.21 12:00

(Válaszképp erre)

Na de oszt, miért lett az fekete-fehér? :-o

upload:Wigy/webcam_2013521115220.jpg


Wigy 2013.V.24 11:13

(Válaszképp erre)

Ha felhívlak Skype-on, megtudod... A windowsos webcam driverem beállításait így szeretem. Pont eleget lát belőlem mindenki, akivel beszélek, kontrasztosabb a kép, jobban látszik a mimika. Tudom, nagyon művészi, köszönöm a bókot.

Amúgy meg mi ez, hogy csak úgy kiraksz az internetre rólam képet? Évek óta keresnek a rendőrök, amióta az eltiltás ellenére 50m-nél közelebb mentem egy óvodához. :)


UPi 2013.V.24 11:26

(Válaszképp erre)

A képet te tetted fel, de ha most utálsz, akkor leszedem :)

Amúgy meg megtaggelem azzal, hogy ÓvodásokRéme.

Tagek: