Vicces korszakban élünk. Van egy rahedli programozó. Többnyire nagyon jól keresnek, egy részük még értelmes is. 15 évvel ezelőtt egy kém nyom nélkül tüntetett volna el bárkit egy mai számítógépért. Ma meg komplikált, hibás és lassú szoftvereket írnak rájuk. Pont ugyanarra használható, ugyanolyan sebességű szoftvereink vannak, mint 15 évvel ezelőtt. Talán egy kicsit szebbek, de több bennük a hiba és veszélyesebb környezetben futnak (ld. Internet).

A Moore törvény már nem segít az egyszálú programokon, a párhuzamos programozás pedig rétegtudás és tipikusan tovább rontja a megbízhatóságát egy szoftvernek, úgyhogy nagyon össze kellene szednie magát a szoftveriparnak. Kedves barátom szokta mondani, hogyha az építészek úgy építkeznének, mint ahogyan a szoftvereket fejlesztik, egy harkály romba tudná dönteni Budapestet.

2 irány van: Vagy csak a nagyon tehetséges és alapos embereket engedjük programozni, vagy nagyon le kell csökkenteni a sikeres fejlesztéshez szükséges tudást. Mindkettőt próbálgatják és egyik sem működik.

Az elsőre a pici, extreme programming sznobériáját választó startup cégek adnak jó példát, amelyek egy része anyagi sikereket ér el, megnő és leromlik.

A másodikra a Visual Basic a jó példa, amelyben sokak kezdtek el egy pici célprogramot összekalapálni, némelyiket el is kezdenek komolyabban használni, de a való életben általában változtatásokat kérnek a felhasználók, és az első változtatások után általában rohamosan szétesik a projekt.

Ha valaki megtalálja a megoldást, nagyon gazdag lesz. Úgy értem, hogy gazdagabb, mint Bill Gates és Sergey Brin együtt. Ezért sokan keresgélik is a megoldást.

Hát, szerintem a meccs nincs lejátszva, látjuk hogy valaki kaszálni fog. Bár szerintem az nyer, aki a megrendelők elvárását meg tudja növelni, hogy ne fizessenek ki olyat, ami igazából használhatatlan.

Utoljára módosította Wigy 2010.III.11 16:32-n
Bejegyzés módosítása | PermaLink
Szavazás letiltva.

Hozzászólások

3

UPi 2010.III.11 14:48

No software is completely debugged until all the users are dead. Egyre tágabb körben használnak szoftvereket, amiknek egyre több feature-e van. Ettől a szoftver nem szükségszerűen lesz jobb, de mindenképpen bonyolultabbá válik, ami több hibalehetőséget nyújt.

A másik pedig az, hogy a szoftverek környezete egyre komplexebbé válik. A szoftverednek futnia kell a Microsoft Windows 6 (változó szempontokból szar) változatán, 50 különböző processzoron, notebook-okon, asztali gépeken, netbook, virtuális gép, terminál service, kevés vagy sok memória, stb. mellett. Ez pedig anélkül dobja meg a komplexitást, hogy a szoftvered egy centivel is többet tudna..


Wigy 2010.III.11 14:59

És akkor még egy szót sem szóltunk azokról, akik uralni szeretnék a platformjaikkal a fejlesztők viselkedését, és remek megoldásokat adnak az éppen égetőnek kikiáltott problémákra. Évente más megoldásokat, hogy legyen mit tanulnod és ne tudjál sosem fejleszteni.

Hívjuk őket divatdiktátoroknak! Jövőre a mélylila fejlesztőkörnyezet lesz a menő.


Descant 2010.III.11 15:14

És még azt hittem viccel! Mélylila

Tagek: