A cél a lehető legkevesebb pénz, illetve a kaja elkészítésére a lehető legkevesebb időráfordítás mellett a lehető leghosszabban kihúzni huzamos éhségérzet nélkül. Ilyen szituációk adódhatnak pl. vizsgaidőszakban, határidő közeledtekor, vagy egyszerűen, ha közeleg a hónap vége. Ahogy azt már Henry Ford esetéből is megtanultuk, adott termék egységára mindig akkor a legolcsóbb, ha tömegtermeléses módszerrel készül. Ennek fényében az étkezést a lehető leghomogénebben célszerű megoldani. Olyan étrendet kell tehát kitalálni, ami a lehető legkevesebb változást tartalmazza, mégis minden van benne, ami feltétlenül szükséges.

Egy lehetséges megoldás a következő:

  • 1 db. 750g-os amerikai szeletelt szendvicskenyér. (Ahol épp lakom, ott a szeletelt kenyér olcsóbb, mint a normál. Olyan helyeken, ahol ez fordítva van, értelemszerűen változtatni kell ezen a ponton.)
  • 3 db. paprika (cca. 500g). Ízlés szerint paradicsommal helyettesíthető.
  • 10–20dkg vaj (aki képes megenni, annak margarin is jó, bár az olyan ember minek olvas bármilyen receptet...)
  • 30dkg felvágott. Mindegy, hogy milyen. Legyen olcsó.
  • 20dkg sajt (opcionális, alacsony költségvetés esetén elhagyható)
  • A desszerthez 2l tej és egy 250g-os doboz Corn Flakes.
Összesen: durván 12 EUR.

Elkészítés

Viszonylag értelemszerű: egységszendvicseket fogunk enni. Elkészítési javallat 4 szendvicshez: a szeletelt kenyereket megvajazzuk, mindegyikre egy-egy szelet felvágott kerül. Ha a sajtot szeletelt kiszerelésben adták, akkor (szelet-mérettől függően) 1–2 szelet sajtot fogunk felhasználni. Ezeket egyforma darabokra tépjük, az így kapott, összesen 4 darabból egyet-egyet elhelyezünk a készülő szendvicsekre. Mosás után levágunk két (teljes) karikát a paprikából, mindkét karikát félbevágjuk, az így kapott 4 szeletet a 4 szendvicsre tesszük. Jó étvágyat!

A szendvicsek mellé (vagy után), kísérő (vagy desszert) gyanánt egy-két bögre tej javasolt, melyekbe előzőleg a bögre felének megfelelő mennyiségű Corn Flakes-t tettünk.

Javasolt bevitel: reggelire és vacsorára 2–3 szendvics, ebédre 4 (amikor kevesebb szendvicset készítünk, a sajt- illetve paprikamaradékokat ízlés szerint üresen megehetjük, vagy eltehetjük a hűtőszekrénybe, későbbi felhasználás céljából).

Tapasztalatunk szerint – a fenti adagolást tartva – pontosan egy hét alatt fogy el a felsorolt mennyiség. Az egységszendvicsek segítségével így havi 50 EUR körüli összegre szorítható a kajapénz úgy, hogy egy pillanatig sem kell éheznünk (ha mégis éheznénk, óvatosan növeljük a reggeli szendvicsmennyiséget, mondjuk 2–3-ról 4-re).

Utoljára módosította Grizli 2010.X.19 09:16-n
Bejegyzés módosítása | PermaLink
100%

Hozzászólások

0
Tagek:
 

Sis-el beszélgettünk és rájöttünk hogy a túlélés jegyében mindenféle különleges ehetetlennek tűnő kaját összedobtunk koleszos körülményekre emlékeztető helyzetekben.

FONTOS, hogy az itt szereplő receptek mindegyike a gyakorlatban kipróbált, bevált, működőképes megoldás legyen. A fantáziálást száműzzük erről az oldalról.

Egy közlemény: lehet hogy beraktátok a humor témába, de mi ezeket a kajákat VÉRESEN komolyan gondoljuk. :) Grizli