2014.X.22

Internet adó

Random gondolataim az internet adóról:

Az első bejelentett tarifa (150Ft megkezdett gigabye-onként) természetesen eszelősen magas volt. Lett is nagy felháborodás. Ez, barátaim, a jól bevált technika része: derék kormányunk először mindig többszörösét jelenti be egy új adónemnek. Aztán amikor jön a kétségbeesett tiltakozás, akkor nagy kegyesen engednek belőle, nagy nyájas kompromisszumkészséggel.

Ez egy tudatos technika része. Remekül bevált a bank-, telekom- és chipszadónál is. A technika pedig az, hogy bejelentünk egy idegbetegmód magas adót, így mindenki azon van szerteájulva, hogy mekkora, és nagyjából senki sem azon, hogy milyen alapon adóztatják meg pont ezt az iparágat.

Figyeljétek meg, mire az új törvény hatályba lép, egy jóval "barátibb" összeg szerepel majd benne, és mindenki nagyon meg lesz könnyebbülve, mintha nem pont most vezették volna be az internet adóztatását.

A másik lényeges elem az, hogy mindig amikor az urak be akarják tenni a saját formás lábukat egy új iparág kapuján, akkor először az ott található, régebbi szereplőket ki kell véreztetni, hogy kivonuljanak a piacról éspervagy könnyebben fel lehessen valamelyiket vásárolni. Így lett telekom adó pont akkor, amikor még "nemzeti mobiltelefon társaság" volt a terv. Másképp látom most már a korábban általam ünnepelt a dohányzást kocsmákból kitiltó intézkedéseket is: utólag egyértelműen a trafikmutyesz előkészítését látom ebben.

Az internet adóztatásának persze vannak járulékos előnyei: segíti az ország elszakadását a nyugattól, megteremti a helyét egy magyar nemzeti internetszolgáltatónak (ami ugyan fizet adót, de valójában persze egyik zsebéből a másikba teszi, stb.) Szükségessé teszi a forgalom ellenőrzését is, amennyiben az internetszolgáltatóknak nyilván le kell jelenteniük a forgalmat bontásban.

Egyszóval egy csodás dolog, világelsők vagyunk. Ezenközben külföldön az USÁban 1998-ban elvetettek minden internet adót, sőt: a tagállamoknak és egyéb területeknek is tilalmassá tették azt. Egyedül Franciaországban lengettek be 2008-ban egy internet adót, amiből tudtommal nem lett semmi. Szóval szeretni kell az internet adót, mert igazi hungaricum az.

Megyek is, és lefőzök egy hektó kórópáleszt saját használatra.

Tagek:
 
Utoljára módosította UPi 2014.X.22 17:29-n; 5 hozzászólás
Új hozzászólás | PermaLink
Szavazás letiltva.

2014.X.11

Worm!

Múlt héten befejeztem a Worm című online eposzt. Egy fantasztikus kalandban volt részem egy konfliktustól, érzelmektől, pusztító képességektől és óriás szörnyektől dúlt világban. Egy olyan világban, ahol a barátságok, szövetségek, viszályok és esküdt ellenségek keverednek és alakulnak át egymásba egy olyan cselekmény folyamán, ahol a "Godzilla küszöb" hamar elszabadul, és mindenki fejvesztve rohan utána.

Rég olvastam ennyire jót.

Aki belefog, számítson egy mesterien viharos útra, valamint arra, hogy igen sok időt fog felszívni: a teljes regény hossza 1.65 millió szó!

Összehasonlításképp:

  • Gyűrűk ura: 473 ezer szó
  • Háború és béke: 561 ezer szó (az angol kiadás)
  • Harry Potter 7 kötete: 1.08 millió szó
  • Song of Ice and Fire (5 kötet): 1.77 millió szó

Jó szórakozást!

Tagek:
 
Utoljára módosította UPi 2014.X.11 18:07-n; 4 hozzászólás
Új hozzászólás | PermaLink
Szavazás letiltva.