UPi lassú, spirális ereszkedése a totális őrületbe

2009.VI.22

Romantikus dráma

A történet elsőre bonyolultnak tűnhet, de valójában egyszerű. Adott két amerikai cég; az egyik megrendelésére dolgozom a másiknak. Ez a két cég korábban tisztán kompetitorok voltak; ugyanazon a piacon hasonló termékekkel jelentek meg.

Néhány eladással, akvizícióval és összeolvadással később arra lettek egyszer csak figyelmesek, hogy továbbra is kompetitorok, de ugyanakkor meg egymás beszállítói is lettek közben. A két vállalat management-je pedig nem nagyon tud mit kezdeni az ilymódon kialakult helyzettel, már kb. 6 hónapja tárgyalnak mindenről, és még most sem lehet tudni, hogy miafasz van.

upload:UPiBlog/romantikus_drama.jpg

Ez az egész egy olyan romantikus drámára emlékeztet, amikor a filmben egy férfi és egy nő, akik valamiért szívből utálják egymást, egyszercsak egy lakatlan szigeten találja magát. Aztán az történik, ami ilyenkor történni szokott:

  • A nő rászokik a kókusztej-párlatra, elhízik mint a disznó, és a tengerparton fekve kábulatában egy majomcsorda molesztálja.
  • A férfiról kiderül, hogy homoszexuális, buzgón vallásos lesz, valamint a fákkal beszélget (azt hazudja nekik, hogy ő Napoleon).

Hát valami ilyen van most a melóban.

Utoljára módosította UPi 2009.VI.22 13:07-n; 1 hozzászólás
Új hozzászólás | PermaLink
Szavazás letiltva.

2009.V.28

A kért string nem található.

A kért string nem található, és,
a kért string nem található.

Kérem, kapcsolja ki.

upload:UPiBlog/requested_string.jpg

Tagek:
 
Utoljára módosította UPi 2009.V.28 12:54-n; 2 hozzászólás
Új hozzászólás | PermaLink
Szavazás letiltva.

2009.V.13

Bambariadó

Megvan a "Ki legyen a következő rendőri túlkapás áldozata" c. vetélkedőnk legesélyesebb versenyzője.

Kurva anyját az ilyennek.

Én megértem, hogy VDSZSZ nevű csürhének kellenek új ötletek, hogy mivel zsarolják a MÁV-ot. Meg azt is, hogy nem szabad hagyni, hogy nyugalom legyen az országban. Hiszen a végén még javulna a hitelminősítésünk, vagy nem szűnnének meg ezerszám a munkahelyek, vagy mi lenne már. Világos nekem, kell szarni a ventillátorba rendszeresen.

Csak azt remélem, hogy a következő kapcsolódó rendőri jelentés tárgya az lesz, hogy megvan a tettes, és esküsznek, hogy ötletük sincs, hogy az előzetes alatt hogyan keveredett két gazdátlan gumibot is oda.

Utoljára módosította UPi 2009.V.14 06:42-n; 3 hozzászólás
Új hozzászólás | PermaLink
Szavazás letiltva.

2009.III.14

Haiku

A természet dualitásáról...

Rút valagamból
egy világszép kakika
jött napvilágra
Tagek:
 
Utoljára módosította UPi 2009.III.14 00:19-n; 3 hozzászólás
Új hozzászólás | PermaLink
Szavazás letiltva.

2009.I.13

Amikor Valami Működik™

Az ApocalypseRulezOrg spam szűrése több fázison ment keresztül.

Leghosszabb ideig az úgynevezett "szürkelistázós" (WikiPedia:Greylisting) módszert használtam. Ennek a lényege az, hogy amikor egy eleddig ismeretlen helyről érkezik levél, akkor egyből visszautasítom "átmeneti hiba" kóddal. Az SMTP szabvány előírja, hogy átmeneti hiba esetén a kézbesítést a küldő félnek meg kell kisérelnie újra egy későbbi időpontban. Ha minimum öt perc, maximum két nap után újra próbálkozik a küldő, akkor elfogadom a levelet, és a jövőben minden mást is, ami onnan jön. Ha nem, akkor az egészet tárgytalannak tekintem.

Ez a módszer azon a felismerésen alapszik, hogy a legtöbb spambot nem próbálkozik újra: ha nem hát nem, spammelek tovább valaki mást. Így hatásos módon ki lehetett szűrni a spameket, a legitim levelek pedig előbb-utóbb megérkeztek.

Sajnos ez a módszer nem 100%-os: néha egy szervezet több kimenő SMTP szerverrel rendelkezik; a graylistet ez megzavarja, mert mindegyik külön, ismeretlen hívó félnek tűnik számára. Ezen kívül számos legitim levél szenved késedelmet, ami bizonyos esetekben (pl. új website-on regisztrálás) kellemetlenséggel jár. Ráadásul egyes spambotok megtanulták kijátszani a graylistet (bár ez nem volt igazán jellemző részükről).

A jelenlegi módszer egyszerűbb. Egy Spamhaus nevű szervezet Zen nevű realtime feketelistáját használom.

A ZEN több részből áll, de a két leghatékonyabb része a CBL és a PBL.

  • A CBL az automatizált spam küldő botnetek viselkedését analizálja, és ennek alapján azonosítja azokat az IP-ket, amiken megfertőzött Windowsos gép ontja a szemetet.
  • A PBL netblockokat sorol fel, amikről elvben egyáltalán nem érkezhet e-mail közvetlenül (pl dialup / DSL IP tartományok).

A kettő együtt igen hatékony védelmet nyújt. Valójában minden SPAM, ami érkezik, az a (fehérlistázott) freemail címemen keresztül férkőzik be.

Végre Valami Működik™.

Tagek:
 
Utoljára módosította UPi 2009.I.13 12:39-n; 0 hozzászólás
Új hozzászólás | PermaLink
Szavazás letiltva.