UPi lassú, spirális ereszkedése a totális őrületbe

2008.V.13

The heat comes down on the operation!

Mindannyiunk kedvenc gépe, az Apocalypse jelenleg egy összehangolt támadás áldozata!

Szóval, már egy jó ideje (értsd: évek óta) rendszeresen előfordul, a következő: valami random zombi gép kapcsolódik az aphoz, és megpróbál SSH-n keresztül belépni. Ehhez a zombi megpróbál egy csomó usernév - jelszó párt. És amikor azt mondom, hogy egy "csomót", azt úgy értem, hogy "párezret". (Hogy pontosan mi célja az ilyen zombitámadásnak, azt pontosan nem tudni, de a tippem az, hogy ez egy meghívás, hogy az apocalypse is legyen ilyen zombi.)

Az ilyen támadások miatt pár éve írtam egy scriptet, ami figyeli a belépési kisérleteket, és ha egy adott gépről háromszor sorozatban sikertelen a belépés, akkor kizárja örökre. (Egyszer meg is szoptam ezzel, amikor angliából próbáltam belépni.) A script sokáig hatékonynak bizonyult, mert a támadó zombik többezer helyett csak hármat próbálkozhattak. Ez pedig eleddig kevésnek bizonyult.

Úgy egy hete változott a támadások jellege:

  • egyrészt csak az adminisztrátor (root) jelszót próbálgatják, és
  • mindig változó IP címről.

Mi is történik valójában? A válasz egyszerű: egy többszázezer gépből álló botnet igyekszik feltörni az apocalypse adminisztrátor jelszavát. Mindegyik zombi a hálózatból csak egyet próbálkozik egyszerre; de összességében többezer gép így is nagyon sokat tud "tippelni".

Ez ellen az új támadás ellen az eddigi kis scriptem nem bizonyult túl hatékonynak, úgyhogy azt tettem, amit ilyenkor az ember tehet: beállítottam, hogy adminisztrátorként ne lehessen belépni SSH-val.

Aztán néhány napja ismét változott a támadás jellege: szépen, ABC sorrendben mennek végig usernév - jelszó párokon. A fegyverkezési verseny folytatódik...

upload:UPiBlog/botnet.png

Tagek:
 
Utoljára módosította UPi 2008.V.13 22:13-n; 16 hozzászólás
Új hozzászólás | PermaLink
Szavazás letiltva.

2008.V.02

Open source

Kicsit zavarba ejt az új linux, amit a gépemre tettem. A gond az, hogy az egész működik: a hangkártya, a videókártya, a vizuális effektek, minden. Gyors, stabil, logikusan felépített. Az egész annyira tökéletes, hogy az már nyomasztó.

2 órája arra gondoltam például, hogy kéne egy kicsit gitározni, és milyen jó lenne, ha lenne Guitar Pro linuxra is. (A Guitar Pro egy fizetős Windows™-os program, ami gitárosoknak való kottákat rajzol ki és játszik le.)

Óvatos reménytől vezérelve beírtam a linux szoftver csomag keresőjébe: guitarpro. Eredmény: semmi.

– Na ugye, – gondoltam megkönnyebbülve, – mégse túl tökéletes.

Ja nem, várjunk. Külön írják. Keressünk arra, hogy "guitar pro". Jé, van itt egy tuxguitar nevű program, ami guitar pro 3-5 file-okat szerkeszt és játszik le. Installálom*; ez egy kb fél perces művelet a letöltéssel együtt. Elindítom, működik. Színes, szagos, puszit-pacsit ad.

Nyomasztó, én mondom.


* Van erre magyar szó? Mármint, a "telepítésen" kívül, amit kétségkívül egy drogos macska seggéből húztak ki?
Utoljára módosította UPi 2008.V.03 18:17-n; 6 hozzászólás
Új hozzászólás | PermaLink
Szavazás letiltva.

2008.IV.19

Critical Mass 2008

Ez a bejegyzés csak egy helyfoglaló: holnap lesz a Critical Mass 2008, gyertek minél többen. Itt lesz majdan a beszámoló.

upload:UPiBlog/critical_mass.png

Ja, és ha már úgyis itt tartunk: Műbalhé.


Szóval, meg volt a bicikliemelős* Critical Mass. Jó volt, nagyon jó volt. Az idő igazán kedvezett a biciklizésnek, és szép számmaléltünk is vele.

Az elején, amikor megérkeztem a Deák térre, akkor egyből megállapítottam, hogy "hű, tele van a Deák tér". Utána tovább indultam, és "Hű, tele van a Múzeum kőrút eleje". Utána kiértünk a Rákóczy útra, és "Hű B!, tele van az egész Erzsébet híd biciklistával, az istenit de sokan vagyunk!!"

upload:UPiBlog/upicycle1.jpg

Aztán felhajtottunk az Erzsébet hídra, és láttam, hogy odább a tömött sor a Lánchídon özönlik visszafele...

Szóval, sok biciklista volt. Nagyon nagy élményt nyújtott ez a tekerés. Egyetértés volt, jó hangulat. Mindenki vigyázott mindenkire. Voltak kicsi gyerekek is apró bicikliken, mindenki ügyelt rájuk. Voltak öreg bácsik is, akiknél nem lehetett tudni, hogy a biciklijük nyikorog, vagy ők maguk. A szervezők és a rendőrség profi munkát végzett: időnként megállították a sort, hogy egy-egy adag járókelőt vagy kocsisort elengedjenek. Mindenki együttműködött, nem volt ellenségesség robbanómotoros és tekerős járművek között.

A végén pedig magasba emeltük a bringát. Megcselekedtük, amit megkövetelt a haza.

Ami külön tetszett, a békés demonstráción túl az az volt, hogy bár világrekodot döntöttünk (állítólag 80.000 biciklista vonult fel), mégsem volt semmilyen vulgárpolitikai felhangja az eseménynek. Nem volt ott egy prominens politikus sem beszédet mondani. Nem voltak zászlók, páremblémák, jelszavak, kiabálás.

Csak tekertünk egy jót Budapesten.

upload:UPiBlog/upicycle2.jpg

Utoljára módosította UPi 2008.IV.23 15:23-n; 8 hozzászólás
Új hozzászólás | PermaLink
Szavazás letiltva.

2008.IV.18

Fordított sztrájk

Ez a hír egyszerűen csodaszép. Élvezzétek velem:

A Budapesti Utasok Szakszervezeti Szövetsége (BUSZSZ) sztrájkfelhívást tett közzé, eszerint 2008. április 21-én (hétfőn) egész napos (0-24) sztrájkot hirdetnek. A sztrájk keretében a BUSZSZ tagsága (kb. 1.500.000 utazó) tiltakozásul a BKV dolgozóinak pénteki munkabeszüntetése miatt, térítésmentesen veszi igénybe a BKV járatait.

Az utasok a hétfői sztrájk ideje alatt nem használják bérletüket, nem érvényesítik jegyüket és nem tesznek eleget a BKV dolgozói, illetve a BKV megbízásában álló biztonsági cégek munkatársai felszólításának. esetben azonban amikor a BKV dolgozói ismét sztrájkba lépnek, a BUSZSZ is megismétli saját akcióját.

Namármostan, ez a fordított sztrájk inkább a "lógjunk a buszon" nevet kaphatná. Mennyivel szebb lenne helyette egy BOJKOTT. Vagyis, mi lenne, ha hétfőn a BUSZSZ (vagy másik szervezet) arra szólítaná fel a tagjait, hogy hétfőn jusztse menjenek BKV-val.

Sokkal adekvátabb reakció.

Tagek:
 
Utoljára módosította UPi 2008.IV.18 14:19-n; 8 hozzászólás
Új hozzászólás | PermaLink
Szavazás letiltva.

2008.IV.13

Nem kérünk

Antifasi.

upload:UPiBlog/antifasi.jpg

Utoljára módosította UPi 2008.IV.13 23:10-n; 39 hozzászólás
Új hozzászólás | PermaLink
Szavazás letiltva.