SAdam Blog

2011-10

Lakásfelújítás tippek

Úgy tűnik, az elnyúlódó lakásvásárlásos akciónk tántoríthatatlanul tart a finish felé. Sikerült elhárítanom minden jogi akadályt az elől, hogy végre megigényelhessük a hitelt, bátyámék közben lassan kiköltöznek, szóval itt az idő, csinálni kell valamit. Ez a valami pedig nem más, mint a felújítás.

A lakás maga elég apró, fénytelen, földszinti és (bátyám elmondása szerint ez a legnagyobb probléma) penészednek a falak. Utóbbi főleg azért problémás, mert nem tudják az okát, vagyis, hogy lentről szivárog kapilláris-elven a víz a falakba (ezt támasztja alá, hogy a falak alsó része penészedik), vagy fentről ázik-e a ház (ezt támasztja alá, hogy csak rövid ideje észlelték a penészedést, a ház pedig már negyven éve ugyanott áll).

Amit tehát meg kell oldanunk:

  • Hivatalos tervrajz beszerzése (senki sem tudja, hogy hova tűnt, ami volt)
  • Falak vizesedése
  • Konyhacsere (komolyan, nulláról, szóval szétverjük, ami van, és újracsináljuk, talán a sütő az egyetlen dolog, amit megtartunk belőle)
  • Fűtés (jelenleg parapetes gázkonvektor van, ezt kéne kiváltani valamivel, jelenlegi befutónk a villanyradiátor).
  • Bejárati ajtó és ablakok (utóbbi kicsit problémás, lásd alább)
  • Festés
  • Bútorok
  • Hőszigetelés (ha marad rá pénz)

Minderre van egy durván másfél milliós keretünk.

Az ablakok azért problémásak, mert egyrészt szeretnénk hőszigetelő ablakokat, másrészt jó lenne, ha az új ablakok a jelenleginél nagyobbak lennének. Nos, ha nagyobb ablakot akarunk, akkor ahhoz előbb mindenféle engedély kell, aminek a beszerzési ideje építész ismerősök becslése szerint legalább fél év (a legneccesebb, hogy a lakógyűléssel is meg kell szavaztatni, és kicsit fura lakók vannak), vagyis legkorábban jövő tavasszal gondolkodhatnánk rajta. Ennek ellentmond, hogy szeretnénk Karácsony előtt beköltözni. Egy hibrid-megoldás lenne, hogy az ablakokat csak később csináljuk meg, ennek az a baja, hogy (1) iszonyatosan magas fűtésszámlánk lesz a télre (2) tavasszal újra szét kéne verni a frissen felújított lakást.

A legnagyobb probléma viszont az, hogy azt sem tudjuk, hogy hogyan kellene nekikezdeni ennek az egésznek. Szóval: elő az ötletekkel! Ne tartsátok magatokban! Főleg, aki már esett át közületek lakásfelújításon, nagyon szívesen várunk minden tippet, ötletet, tanácsot, javaslatot, no meg különböző mesteremberekhez nevet, telefonszámot stb.

Köszi!

Végezetül, egy paintbrush-skicc az alaprajzról (nem igazán méretarányos és a négyzetmétereket is csak hasraütés alapján írtam be):

upload:SAdamBlog/Alaprajz.gif
Tagek:
 
Utoljára módosította SAdam 2011.X.18 12:36-n; 4 hozzászólás
PermaLink