SAdam Blog

2009-06

Loreena McKennitt in Budapest

Ma fehérlovas szőke herceghez méltóan teljesítettem a királykisasszony egyik kívánságát a százmilliárd közül. Ugyebár amikor összejöttünk (immáron 9 éve és 2 napja), már akkor felmerült, hogy ha egy bizonyos ember csinál egy bizonyos dolgot, akkor én ugye szintén csinálni fogok egy bizonyos emberrel egy bizonyos dolgot. Mielőtt még bárki bármire gondolna, erről volt szó:

Ha Loreena McKennitt koncertet ad Budapesten, akkor arra elviszem a hercegnőmet.

Én meg persze már 9 éve is pontosan tudtam, hogy a hosszú kapcsolat (egyik) titka a sűrű bólogatás.

Utána teltek-múltak az évek, és persze nem történt semmi előrelépés. Loreena csak nem akart jönni. De nemhogy ide nem, hanem úgy általában valahogy egész Európában nem nagyon járt az elmúlt 9 évben. Aztán egy teljesen átlagos, április végi napon, a totális véletlennek köszönhetően megtudtam, hogy Budapestre jön.

Ez már csak azért is hatalmas mázli volt, mert pár nappal az után, hogy megvettem a jegyeinket, az összes jegy elkelt, és nem is láttam több plakátot az egész városban. Szóval tényleg piszok mázlim volt. De azért semmi sincs ingyen.

A mázli mellé például nekünk az eső jutott. Valahogy hősnőnknek sikerült kikapnia azt a napot, amikor reggeltől estig dézsából öntenek. Konkrétan, amíg eljutottunk a helyszínre, gyakorlatilag alsóneműig szétáztunk. De nem is ez fájt volna a legjobban. Még otthon, jó előrelátóan kitaláltam, hogy biztos majd lesz valami dedikálás, ezért a két eredeti lemezünket bepakoltam a cuccok közé, hogy ugyebár legyen mit dedikálni. Szívszorító látvány volt előhúzni a sok évvel ezelőtti karácsonyi ajándék-lemezeket a szétmállott borítóikkal...

És akkor ugye még nem mondtam a helyszínt: természetesen a Margitszigeti Szabadtéri Színpad. Természetesen ponyva, vagy egyéb eső ellen védő felszerelés nélkül.

Még jó, hogy az egyik hálózsákot elhoztam otthonról...

Viszont maga a koncert gyönyörű volt, azzal együtt, hogy szakadt az eső, szinte mindenki ott maradt, és Loreena is játszott legalább másfél órán át. És utána valóban volt dedikálás (igaz, ezt erősen szocreál módon oldották meg, valami hátsó kijárathoz odaállították szerencsétlen énekest – még egy széket sem hoztak neki –, közben mellette pakolták a nyersanyagot a furgonból a bárba meg lófráltak a csövesek meg hasonlóak). Kétszer is kiálltuk a sort, dedikáltattunk három lemezt, és született egy ilyen kép is:

upload:SAdam/loreena.jpg

Update: további képek, amiket csináltam, itt

Utoljára módosította SAdam 2009.VI.23 21:19-n; 5 hozzászólás
PermaLink
100%

Verseny

Az alábbi cikk kicsit elgondolkodtatott:

http://index.hu/tech/2009/06/12/bongeszo_nelkul_jon_a_windows_7/

Azért azt tudni kell rólam, hogy alapvetően nem szeretem a Microsoftot (bár kétségtelenül van egy-két jól megírt játékuk). Ha csak tehetem, nem használok Microsoft cuccokat (ez amúgy Apple gépen nem is olyan nehéz), és az üzletpolitikájuk (adjunk el sok ócsó szart és nyomjuk le az emberek torkán erőfölényből) is bőven hagy kívánnivalót maga után.

Ezzel együtt nem értem az Uniót. Milyen jogon szólnak bele abba, hogy egy önálló vállalat mit és hogyan épít bele a saját termékébe? Én értem, hogy a Windows → IE meg a Windows → WMPlayer meg a hasonló árukapcsolások némi hátrányba hozzák a konkurens gyártókat, de 1) senki nem tiltja, hogy a konkurens gyártók konkurens oprendszereket csináljanak 2) ha valakinek nem tetszik, nyugodtan telepíthet bármit a konkurens gyártmányok közül.

Kicsit úgy érzem, olyan ez, mint ha mondjuk előírnák a Suzuki számára, hogy nem tehet gyárilag akkumlátort a kocsiba, hanem a kedves vevőnek a boltban biztosítani kéne, hogy az összes lehetséges akku közül válasszon egyet vásárláskor. Vagy ha a Coca-Cola nem indíthatna "külj vissza 100 kupakot és nyerj egy Mercedest" akciót, hanem csak "küldj vissza 100 kupakot és nyerj egy általad választott hétmillás kocsit" (esetleg ekkor a többiek pampoghatnának, hogy háttérbe lettek szorítva és előnytelen piachoz juttatták az autóipart, ezért inkább csak adjanak hétmillát, oszt' annyi).

Az is kicsit visszatetsző, hogy az Apple-t nem csesztetik emiatt (pedig ott még sokkal inkább minden előre telepítve van, mint Windowson, pont ez az oprendszer egyik varázsa és az Apple-marketing lényege, hogy "a dobozból kiveszed és működik", pedig ott is vannak bőven konkurens – néha sokkal jobb minőségű – termékek), és mondjuk sosem volt Linuxom, de gondolom ott sem úgy indul a dolog, hogy felpakolod a kernelt, aztán egyenként vadászol össze mindent (illetve: biztos vagyok benne, hogy úgy is lehet, de gyanítom, hogy az "átlag userek" számára, akiknek közük nincs a gépekhez, csak létezik valami előre összepakolt verzió, amit csak telepíteni kell és kész).

Egyébként ezt (mármint, hogy mekkora baromság ez a döntés) mi sem mutatja jobban annál, mint amit a cikkben írnak: szóval az sem jó, ha nincs böngésző, de az sem, ha van. Legyen egy választófelület, ahol a felhasználó választhat, hogy melyik böngészőt akarja. Aha. Szóval legyen fenn a telepítőlemezen még pár száz mega szemét, hogy minden lehetséges böngésző telepítője ott legyen. Arról nem beszélve, hogy mi alapján döntik el, hogy mi kerül oda? Firefox? Opera? Esetleg Chrome? (Safarit már ne is említsük...) Mi van, ha az én cégem is fejleszt egy webböngészőt, csak épp nem tudnak róla Redmontban? (Apple alatt legalább 7-8 böngészőt fel tudnék sorolni, és biztos vagyok benne, hogy lényegesen több van, és hogy Windows alá még több létezik.)

Kíváncsian várom, hogy mi lesz a következő szegmens. Kivetetik a Paintet? Esetleg a Notepadet? vagy a Windows Exlorert? (Esetleg valamelyik rendszereszközt, hátha van konkurense?...)

Abszurd...

Tagek:
 
Utoljára módosította SAdam 2009.VI.12 09:29-n; 9 hozzászólás
PermaLink

Theremin

Íme, Clara Rockmore, a világ legjobb theremin-játékosa:

A theremin az egyik legelső elektronikus hangszer, a szovjet Léon Theremin találmánya a húszas évekből. A működési elve nagyon egyszerű, és persze nagyon látványos: a hangszertesten két antenna van (az egyik a hangmagasság, a másik a hangerő vezérlését szolgálja), és ezek alkotnak egy nagy kondenzátort az előadóval. Gyakorlatilag a közönség azt látja, hogy az előadó a levegőben kalimpál a kezével, miközben szól a hang...

(Megjegyzés: a theremin először csak valamikor fél perc körül, a zongora–intró után lép be).

Tagek:
 
Utoljára módosította SAdam 2009.VI.10 14:35-n; 3 hozzászólás
PermaLink

Szilárdtestfizika

Kedves gyerekek! Összefoglalom mostan néktek a szilárdtestfizikát, eme gyönyörű tudományágat. A lényeg a következő:

1 + 1 = 2 + ε

Vizsgáljuk az olyan eseteket, amelyekben feltehető, hogy ε→0!

1 + 1 = 2

Ha jobban belegondolok, ez akár az egész fizikát is összefoglalja...

Tagek:
 
Utoljára módosította SAdam 2009.VI.02 16:06-n; 2 hozzászólás
PermaLink