SAdam Blog

2012-09

Hozzáállás

Hétfő óta itt vagyok Birminghamban, ami – ahhoz képest, hogy az Egyesült Királyság talán második legnagyobb városa – elég lelombozó egy hely. Gyakorlatilag leginkább azokhoz az amerikai kis- (vagy közepes méretű) városokhoz tudnám hasonlítani, ahol eddig megfordultam. Mint pl. Baton Rouge. Van valami városközpont, az emberek valamennyire jelen vannak az utcán, de közel sincs olyan városi hangulat, mint amit az ember mondjuk Budapesten (hasonló méretű város) talál.

A mai bejegyzés viszont nem erről fog szólni. Hanem inkább arról, ami miatt idejöttem, és amit eddig láttam. Elkezdtünk dolgozni egy közel egy éves munkán otthon, aminek a végére (remélhetőleg) összeállítunk egy olyan (új) tananyagot, amiből az otthoni egyetemeken (már amelyiket ez egyáltalán érdekli) elektronikus zenét lehet majd tanítani. Ennek egy részéhez egy olyan szoftvert tervezünk használni, amit itt fejlesztenek. Azért jöttem, hogy megismerjem ezt a programot, illetve megtanuljam olyan szinten használni, hogy utána otthon már önállóan, az itteni fejlesztők segítőkészségétől függetlenül dolgozhassunk ezzel a cuccal.

Az első döbbenet az volt, hogy a program, habár hat éve fejlesztik és eddig (tudtommal) közel három millió Euro támogatást kapott, gyakorlatilag az alapfunkcióit is alig képes ellátni. Persze megvannak az indokok, hogy tulajdonképpen miért is nem működik a dolog, ezt a részét elég szépen elő tudják adni. Te a tényen ez még nem változtat.

Amikor idejöttem, kaptam egy íróasztalt és egy ígéretet, hogy be fognak vezetni a rejtelmekbe. Ez – mint utólag számomra kiderült – úgy történt, hogy nagyjából 20 perc általános magyarázat után kaptam egy kódrészt (amit mellesleg egy másik egyetemen fejlesztettek) ami nem működik, és megkértek, hogy nézzek rá, hogy tudnék-e jobbat csinálni.

Durván másfél nap elteltével megoldottam a feladatot, ezáltal – most legalábbis úgy érzem – egy új fejezetet nyithatnak a szoftverük történetében. A dolog szépsége, hogy az csak nagyjából mostanság esik le, hogy bizony ezért a másfél napi munkáért valakik egy másik egyetemen nem kevés pénzt vettek fel ebből a projektből úgy, hogy végül nem teljesítették a feladatot. Abba meg inkább bele sem gondolok, hogy ha kicsit jobban megjátszom magam és megpróbálom azt mutatni, hogy tulajdonképpen ez mekkora egy hatalmas feladat, akkor talán még valami pénzt is leakaszthattam volna róluk.

Amitől viszont tulajdonképpen elfolyt az agyvizem, az az, ami ez után (értsd, ma délután) következett. Elkezdtem átnézni az eddig ezzel a szoftverrel megvalósított darabok listáját, illetve a programokat (plusz jegyzeteket stb.), amik ezekhez a darabokhoz tartoznak. Nos, alapból a művek 50%-a úgy indul, hogy kifagyasztja a rendszert. Amelyik véletlenül elindul, ott általában valami minimál-kutyulás van, ami gyakorlatilag nem csinál semmit, és (természetesen) nulla dokumentáció tartozik hozzájuk. Eddig egyetlen darabot találtam, ahol valami minimális leírást mellékeltek. Mégpedig lengyelül. A gugli-fordító alapján ez egy privát levél, amit az egyik lengyel küldött a másiknak valamikor a darab bemutatója előtt. Számomra az derül ki belőle, hogy végül nem is használták a szoftvert (hogy majd a koncert után augusztusban befejezik, de persze lehet, hogy félreértem a sorok közötti mondandót). S hogy valami példát is mutassak, hogy milyen minőségű forrásokból vagyok kénytelen dolgozni, íme:

Kedves Mark,
Szóval, nem keres, így volt időm folt a koncert előtt. Tette egy kicsit, és még volt egy csomó dolog, hogy javítsa. Ön Augusztusban azonban nézd meg - és ha van, majd hajtsa végre a pályán Knittel a "béta" a patch. Úgy gondolom, hogy holnap lesz látna dolgozni, de azt garantálom neked, én végeztem vele.
Néhány magyarázat az elején.
Fájlok diák és hangokat kell egy mappát a tapaszt, és jól definiált nevek.
Fájlok diák kell hívni magukat: PL-[szám]. Jpg, és így az ilyen EN-1.jpg, 2.jpg PL, stb ... PL-13.jpg
Audio fájlokat kell magukat Tape1.aif, Tape2.aif és Tape3.aif (Szükségszerűen - Tape nagy betűkkel!)
Ugyanaz a tapasz segítségével vérzik függetlenül mindhárom szalagok, és így görgeti keresztül a csúszka alján Tape minden panel, valamint a via szám-dobozok (beállítási érték numberboxow lehetséges állj üzemmódban van). In dowolnum ha lehet emlékezni a szalagot "marker". Tudod minden Tape emlékszem 100 markerek. Jelölők már Ön által megadott nevek (saját írás szolgálja a szövegmezőbe, amely tartalmazza a húr "Számozott-marker" - helyébe a felirat bármely más - írja a neve a marker, amit csak úgy, hogy meghatározza). Ha nem adjon meg nevet, markerek automatikusan megteszi a nevét Egyezmény "1-Marker", "Marker 2" stb.
Minden meghatározott markerek jelennek meg a fenti listában ablakok szöveget. Onnan válthat egyszerűen kiválasztja őket az egérrel. Stretch automatikusan ugrik a kiválasztott marker helyét és kezdj el játszani. Ha úgy dönt, hogy tartsa a marker SHIFT az egyetlen marker törlődik. Sajnos, ez nem olyan dolog, visszaáll és az idő megszüntetésének egyetlen marker Garas csinál benne. Jobb, ha csak nem "eraseAll", és kezdjük újra kezdet.
Ezek a markerek tettem annak érdekében, hogy meghatározzák a doboz kísérletek során bármely helyek számát, ahol a koncert lesz lapozhat a szalagot.
----
Videó réteg néz ki, hogy akkor használja a [Q] és [W] meghatározzák, slide az "A" sorozatú jelenik meg, és segítségével a gombok [O] és [P], ami egy sor "B". Keverés között, akkor végezze el az Számos módja van:
# Használja a csúszkát a felső képernyőn
# a gombokkal "[" és "]" (ugrás keverésre és simító állítsa be az megfelelő paramétereket az alábbi
# a csúszka MIDI - rögzítő korábban, ami MIDI vezérlő majd kölcsönhatásba blendingiem
De ezt nem a teljes képernyős az ablak a diák, de a Meg kell szakítani reggel már működik ez a patch. Remélem Képes vagyok befejezni augusztusban.
Most - lásd, hogyan működik, és írd meg, ha ez az, amit meg kell járni.
Köszöntöm
Marcin

Hogy teljes legyen a kép: a srác, akihez jöttem, az egyetem által fizetett főállású kutató. Ez azt jelenti, hogy még csak tanítania sem kell, az egyedüli feladata az, hogy a fejlesztésre koncentráljon. Ami pedig a hozzáállást illeti: a legelső nap, amikor megérkeztem, konkrétan egy mondat közepén tartott, amikor délután 5 óra lett. Félbehagyta a mondandóját, közölte, hogy holnap folytatja, majd fogta magát és hazament...

Tagek:
 
Utoljára módosította SAdam 2012.IX.27 01:45-n; 4 hozzászólás
PermaLink