SAdam Blog

Üdv a blogomon!

Gyerekversikék


Az utóbbi időben elég sok gyerekversikét éneklünk/szavalunk. Ezeket többnyire improvizálni szoktuk, de van néhány visszatérő fordulat, amit kifigyeltem az utóbbi hetekben. Ezekből válogattam össze egy csokorra valót:


Gomba, gomba,
gomba, gomba,
gomba, gomba,
gombafelhő.

Járunk, járunk,
fellegekben járunk,
gombafellegekben
sugárzunk az örömtől.

Gomba, bomba,
gomba, bomba
ici-pici gomba
felhő, felhő.

Jönnek a bombázók,
mennek a gombászok,
jönnek a bombázók,
felrobbanták a fejed!


Jönnek a bogarak,
megeszik az agyadat!

Jönnek az egerek,
kirágják a beledet!

Jönnek az orkok,
elvágják a torkod!

Jönnek a gyerekek,
kinyomják a szemedet!


Süti, süti, pogácsát,
sósat, sósat, jó ropogósat,
aki vesz, annak lesz,
aki nem vesz, annak nem lesz,
aki vesz, éhes lesz,
aki nem vesz, éhes lesz,
mindenki éhes lesz,
mindenki éhes lesz,
aki vesz, annak lesz,
aki nem vesz, jönnek a majmok!


És csak, hogy képet adjak arról, hogy kb. milyen dallamokra énekeljük, itt az első szöveg, kottapéldával:

upload:SAdamBlog/gomba.png
Tagek:
 
Utoljára módosította SAdam 2018.VIII.07 22:36-n; 4 hozzászólás;
PermaLink
100%

Hogyan veszítsünk el egy ügyfelet 10 nap alatt?


Ez a blog lassan, de biztosan kezd átalakulni sérelmeim nagykönyvévé, vagy legalábbis SAdam tévelygéseivé az ügyfélszolgálatok cudar világában.

A mai bejegyzés az UniCredit Bankról fog szólni, pontosabban arról, amivé ez az egykoron szebb napokat is megélt társaság alakult.

Azt mondják az okosok, vannak dolgok, amik jó, ha változnak, és vannak dolgok, amik jobb, ha nem. Az előbbire tökéletes példa a technológia: ami ma egy kíváló, innovatív megoldás, az holnapra már mainstream, holnap utánra pedig elavult (és kínosan kényelmetlen/lassú/egyéb). Utóbbira jó példa lehet az ügyfelekhez való hozzáállás, ami ha egyszer kiváló, akkor a fő cél, hogy ez lehetőleg ne változzon az évek, évtizedek során.

Az első számlámat a fent nevezett társaságnál valamikor a kétezres évek elején nyitottam. Akkoriban meglepett, hogy az OTP Junior után mennyivel sokkal profibban kezelnek, mind emberileg, mind szolgáltatások terén (az akkori egyik legjobb online bankot ők üzemeltették emlékeim szerint, ők vezettek be először Magyarországon olyan ATM-et, aminél befizetni is lehetett, és még a diákszámla mellett is ingyenes volt gyakorlatilag szinte az összes banki szolgáltatás, a már akkor is nevetséges, 99 Forintos havidíj ellenében).

Ugorjunk úgy 15 évet, napjainkig.

Hosszú kihagyás után, az elmúlt hetekben megint kereszteztük egymás útjait. Az UniCredit Bank, és én. Szinte már vártam a találkozást, hogy vajon ennyi év után, mi minden változhatott.

Egyrészt, azt kellett látnom, hogy semmi. Az égvilágon semmi.

Az egy dolog, hogy pontosan ugyanaz az online banki rendszer fut, mint az ezredfordulón (ezen egyébként nem akadnék fenn, sőt, valahol lelkem mélyén megnyugtat, hogy a webes technológiák és megoldások forradalma nem csak engem került el ezen a világon, de a bankot is), ami viszont tényleg aggasztó, az az, hogy a webes felület mögött egy hatalmas szovjet krumplipucolót üzemeltetnek (tudjátok, azt, ahol bedobod a krumplit a gépbe, a Szergej pedig megpucolja). Mint kiderült az egyik ügyintéző elszólásából, az online leadott tranzakciókat a rendszer továbbítja a bankfiókba, ahol az alkalmazottak manuálisan dolgozzák fel őket! Továbbá, egy szimpla tartozás-igazolást négy (!!!) nap alatt képesek elkészíteni (itt elgondolkodtam rajta, hogy vajon mennyire kezeli profin a pénzemet egy olyan intézet, akinek négy munkanap kell annak eldöntésére, hogy tartozom-e nekik, és ha igen, akkor mennyivel). De amit már B-kategóriás viccnek is félnék elsütni, az az, hogy egyetlen bankfiókban sem üzemeltetnek elektronikus ügyfélhívó rendszert (olyat, ahol kapok egy sorszámot, esetleg látom rajta, hogy hányan várakoznak előttem az adott ügyben, és egy panel kijelzi, amikor én jövök) – igen, jól olvassa mindenki, létezik 2018.-ban olyan bank Magyarországon, ahol egy másodosztályú SZTK szintjén oldják meg az ügyfelek behívását.

Ezzel szemben van egy dolog, ami igencsak megváltozott: az ügyfelekhez való hozzáállás.

Még egyszer, annak idején a legcsóróbbaknál is csóróbb diákként nyitottam a számlámat, mégis úgy éreztem, hogy ugyanazzal a tisztelettel és odafigyeléssel bánnak velem, mint ami egy prémium-ügyfélnek jár. Pedig nem voltam problémamentes ügyfél már régebben sem (többen talán még emlékeztek erre a bizonyos esetre). Manapság viszont, amikor havonta több kamatot fizetek a lakáshitelem után, mint a minimálbér, valahogy a dolog megváltozott. Az elmúlt két hét alatt négy különböző fiókban (plusz telefonos ügyfélszolgálat) összesen legalább egy tucatnyi emberrel beszéltem, ezek közül összesen egy biztonsági őr és egy ügyintéző volt, aki a néhai profi ügyfélkezelést hozta. A többiek pedig így kommunikálnak (szemelvények):

 • (Miután láthatóan rosszul tölt ki egy nyomtatványt, és finoman rákérdezek, hogy véletlenül nem egy másik számlaszámot írt-e rá a papírra): "– Higgye el, nem először csinálok ilyet!" (Mint utólag kiderült, természetesen elrontotta.)
 • "– Jó napot, szeretnék előtörleszteni egy hitelt." "– Foglalt időpontot?" "– Nem." "– Akkor menjen át egy másik fiókba."
 • (Miután megkérdezem, hogy az igazolást, amiért bementem, és amit négy nap alatt állítanak ki, kérhetem-e másik fiókba) "– Miért nem abba a fiókba ment, ahová kérni szeretné?" (Ezen a ponton megjegyeztem, hogy azért, mert a fiókok nyitvatartási ideje nem igazán felhasználóbarát, és nem értem volna el abba a fiókba az adott napon, mire a válasz:) "– Maga szívesen dolgozna olyan helyen, ahol este nyolcig tart a munkaidő?! Nekem is szabadságot kell kivennem, ha ügyet szeretnék intézni!"

A lista folytatása helyett inkább csak azt kívánom, hogy lehetőleg minél előbb menjenek csődbe, hogy megtisztuljon tőlük a piac – egyébként elnézve a bank teljesítményét a 2009-es válság kezdete óta, erre minden esélyük meg is van...

Tagek:
 
Utoljára módosította SAdam 2018.VI.09 12:30-n; 1 hozzászólás;
PermaLink

Elmélet és Gyakorlat


– Mi a különbség elmélet és gyakorlat között?

– Elméletileg semmi.

A parafrázisom valahogy így hangzik:

Az elméleti kérdés az, hogy hogyan kerülhető el, hogy a baba hajnalban felébredjen.

A gyarkolati kérdés az, hogy hogyan élhető túl.
Tagek:
 
Utoljára módosította SAdam 2018.V.10 21:28-n; 5 hozzászólás;
PermaLink

A Szürke Ötven Árnyalata


Betekintés a SAdam-család hálószoba-titkaiba.

"Az emberiség legnagyobb találmánya az elmúlt 150 évben" pályázaton sok neves induló szerepel. Biztos van, aki az autót jelölné meg, vagy a repülőt, a számítógépet, esetleg az atombombát vagy az instant-levesport. Én a magam részéről a mosógépre szavazok.

Csak hát vannak dolgok, amik nem férnek be a mosógépbe. Pl. elefánt, csatahajó, űrállomás... vagy éppen a kétszemélyes dupla-paplan. Ilyenkor az ember kénytelen-kelletlen visszasüllyed a felvilágosodás, középkor, meg ki tudja, melyik földtörténeti korok előtti elfelejtett állapotba, és nekiáll kézzel mosni.

Mint a fentiekből is kitalálhattátok, ma megtört a jég (amire az elmúlt lassan 12 évben, amióta önállóan élek, nem volt még példa), és életemben először kimostam a paplant.

Hogy mi vitt erre rá, azt inkább nem részletezem. Ma újfent elgondolkodtam, hogy létre kéne hoznom a #KöszönjükGömbi hashtag-et.

És akkor mindenféle kertelés nélkül álljanak itt a száraz (illetve nedves) tények.

Az első mosás utáni állapot:

upload:SAdamBlog/UNADJUSTEDNONRAW_thumb_6171.jpg

A harmadik öblítés végén:

upload:SAdamBlog/UNADJUSTEDNONRAW_thumb_6174.jpg

És végül, majdnem két órányi heroikus küzdelem és durván egy köbméter víz elfogyasztása után, az utolsó (ötödik, ha jól számoltam) öblítés vége:

upload:SAdamBlog/UNADJUSTEDNONRAW_thumb_6176.jpg

Pár tanulság:

 • Tényleg hálás vagyok a kutyámnak. Ha nem pisili keresztbe-kasul az ágyat, akkor még mindig fogalmam sem lenne, hogy mivel takaródzom nap, mint nap.
 • Legközelebb inkább veszek egy új paplant, a régit pedig egy szép nyárestén rituálisan elégetem az erkélyen.
 • Ezúton szeretném kifejezni részvétünket azon telepeseknek, amelyek sok évnyi békés együttélés után a mai napon végleg elvesztették otthonaikat.
Tagek:
 
Utoljára módosította SAdam 2018.I.09 22:29-n; 2 hozzászólás;
PermaLink
100%

Maradhat?


Jé, ez a blog meghalt... Akarom mondani, van egy újabb szívhez szóló rövid történetem.

Idén gondoltunk egyet, és beújítottunk Karácsonykor az Online Élelmiszer-Rendelés nevű csodával. Némi passzív gyakorlatunk már volt a téren, elvégre UPinál volt szerencsénk megtapasztalni, hogy hogyan csinálják ezt a profik. Gondoltuk, mi is teszünk egy próbát, elvégre mi baj lehet?

Választásunk az Auchanra esett.

Jótanács #1: igazán fontos tételeket nem szabad online vásárolni.
Jótanács #2: határidőre főzésnél (pl. Karácsony) kell hagyni pár nap puffer-időt, hogy az elk*rt dolgokat korrigálni lehessen. Ne már Szenteste napján kelljen rohangálni dolgokért. Persze, ha az ember hagy puffer-időt, akkor az igazán fontos tételek megromlanánk (lásd Jótanács #1). Sakk-matt.
Jótanács #3: ha kitalálod, hogy a karácsonyi menü egy hatalmas hidegtál legyen, mindenféle apró falatokkal ebből-abból, akkor ne online akarj hozzá bevásárolni a hozzávalókból (lásd Jótanács #1).

Szóval az úgy történt, hogy mi leadtunk egy megrendelést X tétellel. És ők kihoztak X tételt. Becsületükre legyen mondva, azért a két lista között volt némi átfedés.

Szemezgetés a tételek között:

 • Rendelt: olivás kenyér. Kiszállított: paradicsomos kenyér, "olivás kenyér" felirattal. Trükkös.
 • Rendelt: friss petrezselyem. Kiszállított: szárított-aprított petrezselyem. Elvégre azt nem tudhatták, hogy olyanunk már van, a hangsúly részünkről a "friss"-en lett volna.
 • Rendelt: tej, dobozos, ép kupakkal. Kiszállított: tej, dobozos, letört kupakkal
 • Rendelt: gorgonzola. Kiszállított: gorgonzola. Eddig stimmel.
 • Rendelt: roquefort. Kiszállított: gorgonzola. Hm...
 • Rendelt: bleu d'auvergne. Kiszállított: gorgonzola. Most komolyan, beakadt a lemez, vagy mi?
 • Rendelt: buche fehérpenészes kecskesajt. Kiszállított: brie. Tehénsajt, kecskesajt, nem mindegy? Négy lába van, és tejet ad. Örüljünk, hogy nem disznósajt...
 • Rendelt: sárga koktélparadicsom. Kiszállított: piros szilvaparadicsom. Paradicsom-paradicsom, most mé?
 • Rendelt: Traubisoda. Kiszállított: Apenta szőlővel ízesített ásványvíz. Erről megkérdezném néhai NDK-s barátainkat, hogy mi a véleményük. No de:
 • Rendelt: Canada Dry. Kiszállított: Fanta szőlő. Eeeeeeee? Komolyan, nincs egyetlen gyömbérjük sem raktáron, amivel helyettesíteni tudnák a Canada Dryt?
No de a legszebb, aminél már szegény kiszállító srác is fogta a fejét:
 • Rendelt: Dreher Hidegkomlós világos sör. Kiszállított: Soproni Démon barna sör. Tudom, örüljek, hogy nem ásványvízzel, vagy esetleg Túró Rudival helyettesítették.
Tagek:
 
Utoljára módosította SAdam 2017.XII.23 16:56-n; 3 hozzászólás;
PermaLink
100%

Tagek:
 

Gyakran jár itt: SAdam

ApocalypseKÖZÖS | FrissVáltozások | TémaKatalógus | Index | Térkép | Random Page
Belépés | Regisztrálok
Ez az oldal nem változtatható | Régebbi változatok | Hivatkozásai | Add a kedvenceimhez
Utoljára módosította UPi 2009.VI.24 09:39-n