SAdam Blog

2010-03

Elgurult a gyógyszerem

Nagyban űzöm manapság az Erasmus-jelentkezés nevű projectet. Ma eljutottam arra a pontra, hogy meglékelem a koponyám, kihúzom az agyam, és megfőzöm levesnek.

Először is, adott egy hely (The Queen's University, Belfast), akivel a Zeneakadémiának nincs Erasmusos partner-szerződése, szóval próbálom tető alá hozni, hogy szerződjenek le egymással, hogy utána egyáltalán pályázhassak. A mai napi fejlemény ebben csak annyi volt, hogy miután vasárnap rákérdeztem, hogy mi a véleményük a március elején küldött szerződés-tervezetről, ma visszaír, hogy a csatolmány lemaradt... Először is, nehezen hiszem, hogy ha én megkaptam CCben a mailt, és benne volt a csatolmány, akkor oda mégsem ment át egy 45 kB-os Word doksi. Ám tegyük fel, hogy valamiért levágta a spam filter, de akkor is: miért most szól? Nem hiszem el, hogy három hete, amikor a levél kiment, még rajta volt a csatolmány, és csak most tűnt el hirtelen. Persze az igazán szép az lesz, amikor majd végre sikerül szerződni velük, és akkor közlik, hogy OK, a szerződés megvan, viszont kicsúsztam a pályázati határidőből. Na akkor leszek boldog, mint a lelki szegények...

Amin viszont tényleg hanyattbukfencet hánytam majdnem, az a következő, szintén mai szösszenet volt: adott egy másik hely (Trinity College of Music, London), ahol a jelentkezési weboldalon felsorolják a jelentkezéshez csatolandó dokumentumok között a "transcript of qualifications obtained" nevű papírost. Ez sajnos kimaradt a feladott csomagból, mert pénteken kaptam vissza a tanulmányiból a dolgaimat, hogy adjam őket postára (!), és habár ilyen papír nem volt köztük, tuti lekésem a beadási határidőt, ha nem küldöm el azonnal a dolgot. Szóval írtam egy levelet a helyi Erasmus-koordinátornak, hogy ez a papír lemaradt, legyen szíves utánaküldeni a többinek.

A második döbbenet az volt, amikor visszakérdezett, hogy ez mégis mi. Nem tudom, szerintem alapból vicces szitu, amikor nekem kell felhívnom az Erasmus koordinátor figyelmét arra, hogy mit kell csatolni egy Erasmus pályázathoz. Az viszont még viccesebb, amikor erre az a reakció, hogy "hát az meg mi?". De a java csak most jön.

Miután ugyanis visszaírtam, hogy szerintem egy angol nyelvű indexmásolatról van szó, pontosabban, valami olyasmiről, arra a következő válasz jött:

 Akkor viszont csinálnia kellene egy angol nyelvű exel táblázatos kivonatot az index alapjánaz elvégzett tárgyakról

Most nem tudom, kezdjem-e el a "hát ezért tart itt ez az ország" dolgot, de azért milyen ország, és főleg milyen egyetem az, ahol a hallgató maga írja a bizonyítványát? Meg sem fordul az illető fejében, hogy ezzel gyakorlatilag felhatalmazott, hogy az egyetem nevében azt nyilatkozzam magamról, amit csak akarok, vagy felfogja, csak éppen magasról sz*rik rá? Mert hogy senki nem fogja leellenőrizni azt, amit írok, az is biztos (mivel az ellenőrzés ideje összemérhető azzal az idővel, ami alatt egy ilyen listát össze lehet rakni, ezért elég valószínű, hogy senki nem fogja még csak átolvasni sem, nemhogy összevetni az indexemmel). Ennyi erővel akár a diplomámat is kiállíthatnám...

Tagek:
 
Utoljára módosította SAdam 2010.III.31 12:25-n; 6 hozzászólás
PermaLink

Gondolatok Jóbhoz - I

Ami a történet nyitányát illeti, itt igazából a Sátán próbára teszi magát az Istent, a Gonosz a Jót. Habár ez nincs kimondva, mégis erről van szó: hiszen az egész "alku" arról szól, hogy a Sátán lehetőséget kap, hogy Jóbon keresztül bizonyítsa a teremtmény – az ember – és az emberi hit esendőségét.

Isten belemegy a fogadásba, hagyja Jóbot megkísértetni, saját magát ezáltal kitenni a Gonosz próbájának. Hogy miért? Egyrészt pont Jób könyvéből tudjuk, hogy erre a kérdésre igazi választ úgysem kapunk. Éppen ezért marad a találgatás: miért ilyen közömbös az Isten és közömbös-e egyáltalán? Egy lehetséges magyarázat erre (és a könyv végére is), hogy Isten valóban közönyös a teremtett világgal szemben. Már csak azért is, mert ha tényleg ez a "minden lehetséges világok legtökéletesebbike", akkor nincs miért tovább foglalkozzon vele; hiszen megcsinálta a "tökéletes törvényeket", és onnantól a dolog viszi magát, akár így, akár úgy. Egy másik opció, hogy ez egy eszköz a Gonosz legyőzésére. Nekem mindig úgy tűnt a bibliai történetekben, hogy Isten általában nem büntet. OK, itt most nem a Mózes könyveire gondolok, abban keményen van tízcsapástól kezdve minden. De a bölcseleti könyvekben, vagy akár az egész Újszövetségben, nem tudom, hogy hol van igazán olyan, hogy Isten "büntetne" valakit. Nekem az egész azt sugallja, hogy a bűnös nem azért fog bűnhődni, mert Isten megbünteti, hanem a saját bűne hozza rá a bajt. És ebben az értelemben a Sátánt is leghatékonyabban a saját eszközeivel lehet "legyőzni". Ha ez az indíték, akkor az egész Jób-dologba azért megy bele Isten, hogy a Sátán saját magát intézze el, ha úgy vesszük, a saját módszereivel.

Ugyan nem mondanám, hogy a két történet analóg, azért sok közös vonás van a Jób-történet és a passió között. Az egyik ez a "győzzük le a Gonoszt" motívum. Sokáig nem értettem, hogy az agyonhangoztatott tétel, hogy Jézus a bűneinkért halt meg, hogy ő a Megváltó, aki a bűnből megvált, ez igazából mit is jelent. Miért vagyok én megváltva azért, mert Isten hagyja, hogy megöljék őt az emberek, és aztán feltámad? Most azt mondanám erre, hogy Jézus igazából akarta, hogy megfeszítsék. Mert így nem egyszerűen meghalt, hanem a Gonosz ölte meg. Nekem a feltámadás valami hasonlót jelent, mint a Jób harca; hogy Jézus végül a saját pályáján verte el a Sátánt. Amúgy érdekes kérdés lehet, hogy vajon mit művelt az alatt a három nap alatt a túlvilágon... Persze a lényeg, hogy visszajött, vagyis győzött. Ez a gonosz feletti győzelem tulajdonképpen a mi megváltásunk.

Egy másik fontos közös vonás a megkísértés (mondjuk tény, hogy a megkísértés, mint motívum, nagyon sok történetben ott van valahol, szóval ez még önmagában nem annyira érdekes, hogy ezt megtaláljuk Jóbnál és Jézusnál egyaránt). Azért érzem ezt egy hangsúlyos közös vonásnak, mert mindkét történetben valahogy Istent kísértik meg közvetlenül. Ahogy már írtam, szerintem Jób megkísértésével a Sátán tulajdonképp Istent próbálja meg próbára tenni. Hogy Jézus megkísértésénél miért Isten kísértődik meg, az meg valahol evidens. És hamár itt tartunk, szerintem az, hogy Jób, akármi rosszat is kap, kitart hitében, valahol hasonlatos Jézus jelenetéhez a Gecsemáné kertben. Mert igazából az is egy megkísértésről szól, számomra az összes "megkísértős történet" közül az egyik legdurvább, amikor Isten egy pillanatra "megtörik" a megváltás feladatában. (Hamár itt tartunk, sosem értettem igazán ezt a jelenetet, mint ahogy most sem értem. Van egy vita a kereszténységen belül, ami gyakorlatilag Jézus halála óta húzódik – már az első zsinaton, a 325-ös Nikaiai zsinaton ez volt a fő kérdés, amit megvitattak –, és ami arról szól, hogy Jézus Isten volt-e, vagy ember: homousion vagy homoiusion. Ha az ember a második nézetet fogadja el – ez a hivatalos dogmákkal ellentétes –, akkor könnyen értelmezhető ez a történet. Ha az első esetet fogadom el, úgy nem tudom ezt a mozzanatot hová tenni...)

Mára ennyi, majd még folytatom.

Tagek:
 
Utoljára módosította SAdam 2010.III.30 16:11-n; 0 hozzászólás
PermaLink

Sic transit gloria mundi

Elegem van az életemből. Nem azért, mert szar. Hanem mert így egyszerűen az egésznek nincs semmi értelme.

Az emberiség, mióta lemászott a fáról, két kasztba osztható: az egyik, a termelők, akik, úgymond, nem azért vannak, hogy gondolkozzanak, hanem, hogy előállítsák azt, ami fizikailag kell az élethez. Mindegy, hogy földmunkások, vagy orvosok, vagy jogászok, vagy bármi, a lényeg az, hogy azon dolgoznak, hogy az élet, ahogy van, menjen. Ez az emberek 99,99 százaléka (minimum).

A másik kaszt az, amelyik megpróbálja megmondani (magának és az első kasztnak egyaránt), hogy ezt az egész gürcölést mégis miért csináljuk? A művészek, a filozófusok, az elméleti emberek. Ezek az első kaszt kizsákmányolói, cserébe megpróbálnak valamit segíteni azon, hogy az ember megértse, hogy az evésen és a baszáson kívül mégis miért kerültünk erre a bolygóra?

És lássuk be, mióta ember van, a második kaszt igazából semmire sem jutott!!! Mi a fene értelme van? Úgymond: miért olyan kurva nehéz kimondani végre, hogy semmi??? Rendben, megértem, hogy erre az egy szóra nehezebb címet kapni, mint egy száz oldalas elmélkedésre, vagy egy filmre, vagy egy nagyzenekari darabra, meg hogy ez a felismerés az egész "második kaszt" létjogosultságát kérdőjelezi meg, meg hogy ezt olyan rohadt nehéz elfogadni, de akkor is... Miért képtelen az emberiség a létezésének a több tízezer éves múltja alatt felnőni oda, hogy ezt elfogadja? Miért próbáljuk még mindig keresni a választ? Amikor pedig tényleg nincs válasz, mert kérdés sincs... Mert igazából semmi sincs...

Csak az evés és a baszás...

Tagek:
 
Utoljára módosította SAdam 2010.III.29 05:43-n; 14 hozzászólás
PermaLink

Angoltanulás

Kérek tippeket angol nyelvsulikra. A cél valamelyik felsőfokú Cambridge (CAE vagy CPE) nyelvvizsga letétele a nyáron.

Tagek:
 
Utoljára módosította SAdam 2010.III.19 17:43-n; 3 hozzászólás
PermaLink