Most olyat fogok mondani, ami valószínűleg egyeseknek rég egyértelmű, mások meg lehet, hogy soha életükben nem jönnek rá, akármennyit is törik magukat.

Az emberek valamiért azt hiszik, hogy a tanulni legjobban a jó iskolában és a jó tanártól lehet. Vannak, akik nagyon, nagyon sok pénzt és energiát áldoznak arra, hogy jó iskolába kerülhessenek, és ott a "megfelelő" emberektől tanulhassanak.

A jó iskola általában – főleg egyetemek esetén – külföldön van. Ez attól függően, hogy milyen szakterületről van szó, lehet a tengerentúl, vagy Nyugat-Európa valamelyik patinás egyeteme. Az emberekben valahogy beleivódik, hogy ha egy ilyen elit-iskolában tanulnak, akkor attól ők maguk is okosak lesznek. Általában magától értetődő, hogy a hőn áhított tudás megszerzésének legfontosabb feltétele, hogy az ember kiköltözzön és bekerüljön ezen elit-intézmények valamelyikébe.

Ez egy nagy tévedés. A jó iskolában nem lehet többet, vagy jobban megtanulni. Ott csak könnyebben, ebből adódóan gyorsabban lehet ugyanazt megtanulni. És persze számos olyan kapcsolatot lehet szerezni, ami a későbbiekben nagyon is hasznos lehet. Ezek azok a vonások, amik igazán vonzóvá tesznek egy külföldi, világszínvonalú egyetemet. Nem a tanulás lehetősége.

Mert igazán tanulni csak egyetlen helyről lehet: belülről.

Utoljára módosította SAdam 2009.VII.20 02:39-n
PermaLink

Hozzászólások

2

UPi 2009.VII.20 11:02

Nem értek egyet. A tehetség jön belülről, a tudás viszont kívülről. Még az autodidakta is másoktól tanul, csak nem személyesen.

Dudva lenne dudvák közt az ananász.


Grizli 2009.VII.20 11:25

Mondjuk még előny az, hogy egy jó hírű egyetemre kiválógatják a tehetségesebb és szorgalmasdabb embereket (tanulók és oktatók egyaránt), akik között jobban lehet haladni, mint egy gyengébb minőségű... bocsánat... gyengébb hírű intézményben. NEm egy ember kallódik el, mert nem megfelelő a motiváltsága. Ez azonban nagy részben környezet függő. Kevés az olyan ember, aki képes magát függetleníteni és ugynomnd kitörni a keretei közül.

Tagek:
 

ApocalypseKÖZÖS | FrissVáltozások | TémaKatalógus | Index | Térkép | Random Page
Belépés | Regisztrálok
Ez az oldal nem változtatható | Régebbi változatok | Hivatkozásai | Add a kedvenceimhez
Utoljára módosította SAdam 2009.VII.20 02:39-n